Üdvözöljük a

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Távmunka

2021. július 30.

Figyelmébe ajánljuk a 2021. július 3-a óta hatályos 393/2021. (VII. 2.) Kormány rendeletet a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet módosítását.

>>>

A szakképzési törvényt illető módosítások - összefoglaló

2021. július 27.

A szakképzési törvényt illető módosítások értelmében 2019. LXXX. tv. 128. §. (5a) bekezdése a következőkben módosul, az errő olvasható összefoglaló IDE kattintva letölthető.

Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság hírlevele

2021. július 27.

Megjelent az Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság legfrissebb hírlevele, melyet csatolva küldök. A hírlevél egyedüli témaként az EU fit-for-55 klímavédelmi csomagjával foglalkozik. A klímavédelmi csomag az EU klíma- energia- közlekedés- és adóügyi jogszabályok felülvizsgálatára, illetve új jogszabályok kialakítására tesz javaslatokat, melyek kapcsolódnak az Európai Zöld Megállapodás elemeihez.

>>>

Tájékoztatás az FCM-eket érintő bejelentési kötelezettség változásáról

2021. július 20.

2021. július 1-től változott az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettség.

>>>

MNB konjunktúra felmérés

2021. július 20.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

>>>

Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és házhoz szállított ételre, italra

2021. július 19.

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra.

>>>

Tisztelt Ügyfeleink!

2021. július 14.

Felhívjuk figyelmünket, hogy technikai okok miatt korábbi figyelemfelhívó levelek kerültek kiküldésre rendszerünkből.

Az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk!

Dolgozunk a hiba mielőbbi megszűntetésén!

Tisztelettel:

a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csapata

Változott a Mikrohitel konstrukció

2021. július 13.

Bővebb igényelhető keret, akár szabadfelhasználású is, hosszabb türelmi idő, és több hitel is igényelhető egyszerre >>>

Tisztelt Pályakezdő!

2021. július 9.

Az MKIK GVI megbízásából egy kutatásban szeretnénk a segítségét kérni, amely a pályakezdő szakképzettek pályájának hosszabb távú alakulását és a tanulószerződés hatásait vizsgálja. Kérjük volt tanulószerződésesként töltse ki az alábbi linken elérhető online kérdőívet: https://kutatas.gvi.hu/index.php/793325?lang=hu

Válaszait név nélkül, kizárólag összesítve dolgozzuk fel, a személyes adatait harmadik félnek nem adjuk át, az adatok kezelése az Európai Unió 2016/679 számú általános adatvédelmi rendeletében (GDPR) megállapított szabályoknak megfelelően történik. A vizsgálatban való részvétel önkéntes.

Kérdőívünkkel a tanulószerződéséhez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató alapján keressük Önt, amit ezen a linken tekinthet meg: https://www.tmkik.hu/hu/tmkik/adatkezelesi-es-adatvedelmi-szabalyzat-16847

Köszönjük a segítségét!

>>>

A megváltozott munkaképességű személyek szochokedvezmény-alapjának megállapítása

2021. július 6.

2021. június 10-től a többi kedvezmény alapjához hasonlóan kell meghatározni a megváltozott munkaképességű személyek után igénybe vehető szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény alapját.

>>>

Építőipart érintő intézkedések

2021. július 29.

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is. 

>>>

Rozsdaövezetek támogatása

2021. július 27.

A Magyar Közlöny 139. számában megjelent a rozsdaövezeti akcióterületen létesített lakóingatlanban kialakított lakások vásárlásához kapcsolódó adó-visszatérítési támogatásról szóló 444/2021. (VII. 23.) kormányrendelet. A rendelet értelmében a költségvetésből vissza nem térítendő támogatásként visszafizetik a rozsdaövezetekben épülő új lakások 5 %-os Áfáját, azaz gyakorlatilag Áfamentesen lehet itt új lakást vásárolni, mivel a rendeletben rögzítik, hogy a támogatás összege megegyezik a lakás vásárlásáról kiállított számla vagy számlák szerint megfizetett 5%-os általános forgalmi adó összegével.

>>>

Építésgazdasági Kollégium ülése

2021. július 22.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az utóbbi időszak építésgazdaságot érintő intézkedési csomag összefüggésében, megnövekedett érdeklődést és tájékoztatási igényt tapasztalt a vállalkozások részéről, így az MKIK Építésgazdasági Kollégiuma kibővített ülést szervez 2021. július 28. 14:00 órakor, melynek témája: A Kormány építésgazdaságra vonatkozó intézkedési csomagjáról tájékoztatás. Célja a piacon kialakult feszültség oldása a megfelelő információk átadásával.

>>>

"Év Felelős Foglalkoztatója 2021" pályázat

2021. július 20.

Az OFA Országos Közhasznú Nonprofit Kft. meghirdette az  „Év Felelős Foglalkoztatója 2021” pályázatot. 

A pályázattal kapcsolatos információk az alábbi hivatkozásokon érhetők el:

https://ofa.hu/hu/news/elindult-az-ev-felelos-foglalkoztatoja-2021-palyazat

https://ofa.hu/hu/news/kozlemeny-

https://ofa.hu/hu/az-ev-felelos-foglalkoztatoja-palyazat

Az MKIK az elmúlt évekhez hasonlóan egy Képzési Különdíjat ad át a legsikeresebben pályázó vállalkozásnak.

Legyen az év felelős foglalkoztatója pdf!

Foglalkoztatással, álláskereséssel kapcsolatos adómentes juttatások

2021. július 19.

2021. június 10. óta adómentesek a hátrányos helyzetben lévő munkavállalóknak és a munkanélkülieknek kifizetett egyes juttatások. A támogatások adómentessége a kifizetés időpontjától függetlenül, akár visszamenőleg is érvényesíthető.

>>>

Vállalati pandémiás jógyakorlatok felmérése - online kérdőív

2021. július 19.

A COVID-19 járvány lehetséges további hullámainak megelőzése, illetve (bekövetkezésük esetén azok) hatékony kezelése érdekében stratégiai fontosságú, hogy a hazai vállalatok megismerjék és implementálják azokat a vállalati pandémiás jógyakorlatokat, amelyek a járvány korábbi hullámaiban eredményesnek bizonyultak a járvány terjedésének megakadályozásában. Ez hozzájárulhat ugyanis ahhoz, hogy egy esetleges negyedik hullám esetén, minél kevesebb korlátozó intézkedés bevezetése váljon indokolttá.

>>> 

Szakirányú továbbképzés a BME-n

2021. július 13.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának Műszaki Továbbképző Központja képzéseit szeretnénk a kamarai tagok figyelmébe ajánlani.

Szeretettel várjuk szakirányú továbbképzéseinken, ha már rendelkeznek valamilyen diplomával. 

>>>

Változik a vállalkozók után fizetendő szocho alapja

2021. július 6.

2021. július 1-jétől a középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységet végző vállalkozók szociális hozzájárulási adójának (szocho) alapját legalább a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összege alapján kell kiszámolni. Korábban a szochoalap megállapításakor ezeknél a vállalkozóknál a tárgyév első napán érvényes minimálbért kellett figyelembe venni.

>>>