Üdvözöljük a

Gazdasági kamarák ma

honlapján!

-

Gazdasági kamarák ma

A magyar Országgyűlés a nyugat-európai gazdasági jogrendhez igazodva 1994-ben megalkotta a gazdasági kamarákról szóló törvényt.
Az állam gazdasági szerepvállalásának csökkentéséhez szükség van a gazdasággal összefüggő közfeladatok egy részének az érintettek önigazgatása útján történő ellátására. A magyar nemzetgazdaság korszerű piacgazdasággá való átalakulásának egyik előfeltétele, hogy a gazdaság szereplői által alakított, önkormányzattal rendelkező kamarák jöjjenek létre, és ezek végezzék a gazdaság fejlesztésével, támogatásával, általános érdekeinek előmozdításával kapcsolatos tevékenységüket. Vásárok, kiállítások, konferenciák szervezésével segítik a magyar ipar, mezőgazdaság és szolgáltatás szakmai színvonalának és minőségének fejlődését.
A kamara közigazgatási feladatként ellátja a különböző termékekre és ágakra vonatkozó származási igazolások és kereskedelmi okmányok kiadását illetve azok hitelesítését. A gazdasági szervezet hatékony működésének érdekében kezdeményezi piacvédelmi intézkedések meghozatalát, felügyeli a szakképzés gyakorlati oldalát, vizsgáztatással és mesterképzéssel kapcsolatos teendőket lát el.
Szakmai tanácsadást nyújt a magyar és külföldi jogszabályokról, felvilágosítást ad a kereskedelemtechnika, minőségügy és az iparjogvédelemmel kapcsolatos ügyekben. A kamara legfőbb célja, hogy szolgáltató kamarává váljon, tehát megfelelő információkkal, segítséggel lássa el a tagságát.

Kapcsolódó menüpontok: