Üdvözöljük a

TANULÓK KEDVEZMÉNYES ÉTKEZTETÉSE - Tájékoztatás

honlapján!

-

TANULÓK KEDVEZMÉNYES ÉTKEZTETÉSE - Tájékoztatás

Szerző: Dera | 2019. január 9.

2019. január 1-től az Erzsébet-utalvány jövedelemként adózik. Azok a képző cégek, amelyek esetében 2018. december 27-ig az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. bankszámláján a tervezett összeg jóváírásra került (továbbá az utalványokat ki is osztották a tanulóknak, vagy az adott összeggel a kártyájuk feltöltése még 2018-ban megtörtént) még élhetnek ezzel a lehetőséggel. Mivel ez volt az egyik legelterjedtebb nem pénzbeli juttatási forma a kedvezményes étkeztetés biztosítására, sok képzőcég most nehéz helyzetbe került.

>>>

Az eddigi, a témában rendelkezésünkre álló szakmai vélemények alapján a SZÉP kártya nem elfogadható megoldás, mivel azt a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. Kormányrendelet, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (5) bekezdés d) pontja szerint csak munkáltató adhatja munkavállalónak. A jogszabályok fogalom-meghatározása alapján a képzőcég a tanuló vonatkozásában nem tekinthető munkáltatónak, a tanuló pedig ilyen értelemben nem munkavállaló.

 

A következő lehetőségek adódnak a tanulók kedvezményes étkeztetésének megoldására:

 • Személyijövedelemadó-mentes lehetőségek:
  • Meleg étkeztetés:
   • Saját helyszínen megoldva (pl. étterem, munkahelyi étkezde, büfé)
   • Külső szolgáltató igénybevételével, pl. ebédrendelés
 • Hideg étkeztetés:
  • Képzőhelyen működő szolgáltató által (pl. kereskedelem) biztosított hideg étkezés
  • Külső szolgáltató igénybevétele: élelmiszer vásárlása

 

A gyakorlati képzőknek a fenti lehetőségek közül választva kell megtalálniuk a számukra és a tanulók számára is leginkább ideális megoldást. A viszonylag állandó helyszínen tevékenykedő képzőhelyre érdemes inkább meleg ételt rendelni. Ahol ez nem lehetséges, élelmiszer vásárlással célszerű az étkeztetést megoldani.

 

(Megjegyzés: A 4/2002-es OM rendelet szerint meleg vagy hideg élelem formájában biztosítandó kedvezményes étkeztetésnek mint előírásnak továbbra sem felel meg az, ha ezt a juttatást készpénzben biztosítja a gyakorlati képző. Megjegyzendő az is, hogy ha a gyakorlati képző a tanulónak a tanulószerződésben rögzített pénzbeli tanulói juttatáson felül nyújt készpénzt, az személyijövedelemadó-köteles juttatás, mert az az Szja. tv. szerint „egyéb nem önálló tevékenységből származó adó- és járulékköteles jövedelemnek” minősül, és a tanulónak személyijövedelemadó-bevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik.)