Lejárt az adatszolgáltatás szankciómentes időszaka!

Szerző: Dera | 2021. április 1.

2021.03.31-én lejárt a NAV xml 3.0-s adatszolgáltatás kegyelmi időszaka, a szankciómentesség. Ez egyben azt is jelenti, hogy a NAV 2021.04.01-től a számla adatszolgáltatás körében észlelt hibákért, mulasztásokért jogosult bírságolni.

Ezért is hívjuk fel figyelmüket a következőkre:

>>>

6)[17] A (4)-(5) bekezdés szerinti hibás adatszolgáltatás esetén az adatszolgáltatásra kötelezett adóalany a javított adatszolgáltatást az állami adó- és vámhatóság rendszerében a kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat legalább az Áfa tv. 10. számú melléklet 4-5/A. pontjában meghatározottak szerinti adattartalmának manuális rögzítésével is megteheti.

 

(7) Ha a (4)-(5) bekezdés szerinti hibás adatszolgáltatás észlelésének napjától számított 3 munkanapon belül a hiba elhárítása nem történt meg, akkor az adatszolgáltatásra kötelezett adóalany az adatszolgáltatást a hiba elhárulásáig a (6) bekezdésben foglaltak szerint köteles teljesíteni.

 

A leírtak azt jelentik, ha bármi ok miatt (lehet ez internet hiba, géphiba, akár szoftverhiányosság is) három napon belül a szokott módon nem tudják a NAV-hoz beküldeni a kiállított számláikat, akkor azokat a NAV online számla-adatszolgáltatás felületen a Számlaadat-rögzítés menüpontban kézi rögzítéssel kell beküldeniük.