GINOP-5.2.4-16 - „Gyakornoki program pályakezdők támogatására” - a KISOSZ felhívása

Szerző: Gödrei Zoltán | 2016. május 27.

A pályázat alapvetően a foglalkoztatás bővítését és új munkaerő felvételét támogatja, de ehhez  kapcsolódik 25% mértékben eszközberuházás, ingatlan felújítás, ami eddig a mértékig 100%-os vissza nem térítendő támogatást kaphat úgy, hogy 50% mértékű előleg hívható le hozzá.

 

A pályázat célja, hogy a közvetlen munkahelyteremtés mellett a fiatalok által megszerzett szakképesítés hasznosulását segítse a konvergencia régióban. A pályázatot az őket alkalmazó vállalkozások nyújthatják be, ha rendelkeznek legalább egy lezárt üzleti évvel, ebben minimum 1 fő volt a statisztikai létszám, mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülnek. Jogi forma szerint a pályázat alanya lehet kft, kkt, bt, egyéni vállalkozó, egyéni cég is. A program keretében foglalkoztatni kell a felvett fiatalt gyakornokként, és elszámolható mellette a vállalati  kapcsolattartói tevékenység, az adminisztráció, a kötelező nyilvánosság, és a már említettek szerint a munkavégzéshez szükséges eszközök, immateriális javak beszerzése, vagy nem engedélyköteles, vagy építési engedéllyel rendelkező ingatlan beruházás. A gyakornokkal szembeni feltételek között szerepel, hogy ne legyen 25 évnél idősebb, már nem tanul, de szakképesítést szerzett, és a területileg illetékes járási hivatalnál regisztrált. A pályázatban vállalni kell 9 hónapos gyakornoki idő alkalmazását és ennek feléig 4,5 hónap kötelező foglalkoztatást. Pályázni már legalább 1 fő felvétele esetén is lehet, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege 1,9 – 30 MFt, és miután 15Mrd forint áll rendelkezésre, így a várható támogatási kérelmek számát a kiírás 500 – 4500 db-ban állapítja meg.

Az elbírálás egyszerűsített, a pályázatokat folyamatosan értékelik a keret kimerüléséig. A benyújtási határidő 2016. augusztus 1-től 2018. július 31-ig tart.

 

A mi számításaink szerint a pályázati program biztosítja a 9 hónapos foglalkoztatás összes költségét, a szakképesített garantált bérminimum összegétől a bruttó 200.000 Ft-os fizetésig. Ehhez kapcsolódik az összes támogatáshoz 25% eszközbeszerzés vagy ingatlan felújítás, 1% általános rezsiköltség, 0,5% nyilvánosság biztosítása, és a vállalati kapcsolattartó díjazása, azaz a vállalkozás tulajdonosa vagy ügyvezetője is hozzájárulást kap az általa kivett bérhez. A lényeg, hogy a továbbfoglalkoztatás költsége nem haladja meg a vissza nem térítendő támogatással megszerzett eszközt, vagy ingatlan felújítás összegét, ezért a vállalkozás több mint egy évig kvázi ingyen kapja a munkaerőt, megfelelő eszköztervezés esetén még többletjövedelmet is realizálhat. 

 

A folytatásért kattintson ide

A szövetség központja felvette a kapcsolatot pályázatíró céggel, hogy amennyiben bármelyik vállalkozónk részéről érdeklődés mutatkozik a konstrukció iránt, úgy részére a pályázatírás biztosítható, az első sikeresen benyújtott pályázatok alapján pedig a megyei tagegyesületek a minta alapján átvehetik ezt a feladatot, és maguk szolgáltatást biztosíthatnak a tagság részére.

Tekintettel arra, hogy több területről munkaerőhiányt jeleznek a statisztikák és a hírek, ez a konstrukció segíthet a probléma részbeni megoldásában, hiszen a garantált bérminimumnál magasabb bér ígérete esetén is 100%-os a bér és járulékok támogatása.

 

Dr. Antalffy Gábor

 

elnök

 

KISOSZ

 

1134 Budapest, Kassák Lajos u. 69-71.

 

Telefon: +36 1 322-0464

 

Fax: + 36 1 322-5299

 

e-mail: kisosz@kisosz.hu