Üdvözöljük a

Szakmajegyzék

honlapján!

-

Szakmajegyzék

Szerző: Illés Linda | 2022. április 13.

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) 2020 szeptemberében megszűnt, mely tartalmazta az összes szakmát, amit tanulni lehetett valamilyen képzési környezetben (iskolában és különféle oktatással foglalkozó cégek szervezésében).  Az OKJ nagyon szerteágazó volt és sok esetben a szakmák között átfedéseket, valamint olyan, szinte feledésbe merült képzéseket tartalmazott, melyre manapság nincs kereslet a munkaerőpiacon. Így elérkezett az aktualizálás időszaka megreformálva ezzel a teljes szakmai képzést.

 

Az OKJ-t tehát felváltotta a Szakmajegyzék, mely ágazati besorolásban mutatja valamennyi tanulható szakmát az ország területén. A szakmákkal kapcsolatos valamennyi fontos információt a www.szakkepzes.ikk.hu honlap foglalja egybe, mely az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. által üzemletetett honlap.Számos segítséget ad a különféle képzési területek érdeklődői számára, ezek közül a teljesség igénye nélkül a legfontosabbak:

 

 • Letölthető formában hozzáférhetővé tette valamennyi szakma Képzési és Kimentei Követelményét (KKK) és Programtantervét (PTT)
 • Szakmakeresőt lehet használni, mely megmutatja, hogy mely szakmát hol és milyen bemeneti feltételekkel lehet elkezdeni, illetve megjelöli azt a tevékenységet, melyet az adott szakma elsajátításával végezni lehet (Foglalkozások Egységes Országos Rendszere - FEOR)
 • Szakképzési tankönyvjegyzéket tesz közzé.
 • Információt biztosít a továbbtanuláshoz 
 • Megmutatja, hogy mely korábbi szakma milyen néven, szakmaszámon érhető el napjainkban.

  

Szakmák fordítókulcsa

 

Ennek jelentősége abban áll, hogy a korábban OKJ rendszerben szereplő szakmák nem feltétlenül most is ugyanezen a néven szerepelnek a szakmajegyzékben és több korábbi szakma is összevonásra kerülhetett, ami esetleg új nevet kapott. Ebben a keresőben ez nyomon követhető.


 

 

 

 

Intézmények elérhetősége

 

 

https://szakkepzes.ikk.hu/#intezmenyek

 

  

 

 

 

 

Képzési és kimeneti követelmények és Programtantervek (KKK és PTT)

 


 

 

Ezek a dokumentumokat elsősorban az oktatási szakemberek használják napi rendszerességgel, de a szakmaválasztás előtt álló tanulók, vagy szüleik, segítőik számára is érdekes lehet. Miért is?

 

A Képzési és Kimeneti Követelmények (KKK) és a Programtanterv (PTT) olyan dokumentumok, melyek minden szakmához kidolgozásra kerültek és mindenki számára elérhetők, letölthetők. Ezt a két dokumentumot nagyobbrészt oktatással foglalkozó szakemberek böngészik napi rendszerességgel, de nagyon sok hasznos információt tartalmaznak, melyek laikusok számára is fontos lehet.

Sok érdekes dolog megtalálható benne, például:

 • részszakképesítések
 • foglalkozások, melyek a kiválasztott szakmával végezhetők
 • megmutatja, hogy mit kell tudni ahhoz, hogy sikeres vizsgát tehessen az adott szakmában tanuló
 • megmutatja, hogy milyen részekből tevődik össze az ágazati alapvizsga (szakiskolában 9. évfolyam végén, technikumban 10. évfolyam végén), a szakmai vizsga, illetve azt, hogy az egyes tantárgyak milyen súlyozással bírnak az érdemjegy elbírálásában.
 • Megmutatja, hogy az adott szakmában írandó portfolió milyen tartalmi elemekkel kell rendelkezzen.
 • Szükséges-e pályaalkalmassági vizsgálat?
 • Szükséges-e egészségügyi alkalmassági vizsgálat?
 • Milyen tárgyi eszközökkel kell rendelkezzen az a duális képzőhely, mely az adott szakmában képez tanulókat, képzésben résztvevő személyeket.

 

 

 

 

 

Szakmafüzet

 

Elérhető az alapszakmákat bemutató füzet legfrissebb száma, mely az Ágazati Készségtanácsok bevonásával készült és akár A/4, vagy B/5 formátumban is letölthető.

 

 

 

Amennyiben további kérdése lenne, keresse munkatársainkat. Elérhetőségek >>> ITT