-
    

Ötszáz új munkahely Dombóváron

2006. február 9.

Ötszáz új munkahely létrehozása érdekében indította el a Borostyán Programot a dombóvári önkormányzat, a Többcélú Kistérségi Társulás és a Kapos Innovációs Kht.

A tizenkét pontból álló program egyik eleme az egészségügyi klaszteriroda létrehozása, amely az egészségiparban tevékenykedő vállalkozásokat közös képviseletét, piacra jutását, marketingjét segíti. A cél, kisebb anyagi ráfordítással nagyobb eredményesség. Várhatóan még idén elindul a Dombóvári Ipari Parkban egy kutató-fejlesztő csarnok kialakítása. Az EuroJet Medical Kft. által megvalósuló beruházás célja egyedülálló, költséghatékony csúcstechnológiai gyógyászai és diagnosztikai orvosi eszközök fejlesztése, gyártása, amely huszonöt mérnök foglalkoztatását teszi lehetővé. A Borostyán program részeként a gunarasi hatvan szobás, százhúsz férőhelyes, négycsillagos gyógyszálló megépítése további harmincöt főnek biztosít majd munkahelyet. Ugyanakkor márciustól 250 szakképzetlen, vagy szociálisan hátrányos helyzetű ember kap lehetőséget a közmunkaprogramban való részvételre.

A társulás tagjai a munkaügyi központ támogatásával több hiányszakmában – burkoló, könnyűgépkezelő – képzéseket indítanak. Tervben van a Dombóvári Ipari Parkban egy komposztáló telep és átrakó állomás kiépítése is, amely újabb tizenöt embernek jelentene megélhetést. A szövetség tagjai jelenleg három céggel folytatnak tárgyalást, amelyek a városban vagy annak környékén kívánnak telephelyet létrehozni. Ez is új álláshelyeket jelentene. Bíznak abban is, hogy a Paksi Atomerőmű Rt-val való együttműködésüknek köszönhetően a dombóvári vállalkozások beszállítói partnerei lehetnek a cégnek.

Az ötszáz új munkahelyet teremtő programot a közelmúltban ismertették a szakemberek. A rendezvényen a munkaügyi központ dombóvári kirendeltségének vezetője, Szarvas Antal elmondta, hogy a városban jelenleg 10,7%-os, a kistérségben pedig 14,8%-os a munkanélküliség. Az álláskeresők száma tavaly őszig folyamatosan nőtt, az év utolsó negyedében és 2006. januárjában pedig stagnál. Végül elmondta: sok az elhelyezkedni nem tudó diplomás is. A foglalkoztatóktól az utóbbi hónapokban azonban csak néhány állásajánlat érkezett a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára. Ők elsősorban gépész-, vegyész- vagy számítógépes tervezéshez is értő fejlesztőmérnököket kerestek. Ilyen képzettségű munkaerőt azonban nem tudnak kiajánlani.