Üdvözöljük a

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Brit EU-népszavazás - Győzött a Brexit-tábor

2016. június 24.

Megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme. A győzelemhez 16,8 millió szavazatra volt szükség, és a Brexitre, vagyis a kilépésre leadott voksok száma a péntek reggeli hivatalos adatok szerint átlépte ezt a számot.

    Az eredmények alapján a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék a bennmaradásra.
    Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradásra voksolt.
    A Brexit-tábor győzelmének hírére a font a péntek reggeli londoni kereskedésben csaknem 10 százalékos zuhanással 1,35 dollár alá, 31 éve nem mért mélypontra gyengült. A font jóval nagyobb mértékben esett, mint az 1992-es fekete szerda után, amikor a rendkívüli befektetői nyomás miatt kikerült az akkori európai átváltási mechanizmusból.
    A népszavazási eredmény nem jelenti azt, hogy Nagy-Britannia azonnal kilép az Európai Unióból. A lisszaboni szerződés vonatkozó cikkelye két évig terjedő tárgyalási folyamatot irányoz elő ilyen esetekre a kilépési feltételekről, és ez meghosszabbítható, ha ebbe az összes EU-tagállam beleegyezik.
    A referendum előtt a brit kormány visszatérő érve volt a bennmaradás mellett, hogy Brexit esetén akár egy évtizedig elhúzódó tárgyalássorozat és az ezzel járó bizonytalanság várhat Nagy-Britanniára.
    A népszavazás eredménye ugyanakkor azt jelenti, hogy nem lép életbe az a reformcsomag, amelyről David Cameron miniszterelnök a referendum kiírása előtt Brüsszellel és az uniós társállamok vezetőivel megállapodott. Ennek fő elemei közé tartozott volna a külföldi EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók szociális ellátását szabályozó előírások jelentős szigorítása. A reformok életbe lépésének feltétele az volt, hogy a britek a népszavazáson a bennmaradásra voksolnak.
    A Brexit-párti kampány vezetői által a népszavazás előtt felvetett tervek alapján ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, az ausztráliai elbírálási rendszerhez hasonló, pontozásos módszerre alapuló bevándorlási szabályozást kellene meghonosítania az EU-tagállamokból érkező munkavállalókkal szemben.
    Ezt a tervet Boris Johnson volt londoni polgármester és a Brexit-párti kampánytábor másik frontembere, Michael Gove igazságügyi miniszter terjesztette elő június elején. Az elképzelés alapján Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosítaná meg az új bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján, pontozásos rendszerrel bírálná el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket a külföldi EU-tagállamokból érkezők esetében is.
    A tervezett kritériumok között szerepel az angol nyelv magas szintű ismeretének megkövetelése, és annak előírása, hogy minden külföldi jelentkezőnek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítése legyen.
    Ha ez a terv megvalósul, az véget vetne az uniós állampolgárok jelenlegi szabad nagy-britanniai munkavállalásának, jóllehet a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra visszamenőlegesen az új szabályozás nem vonatkozna.
    A Brexit-tábor győzelme felveti az újabb skóciai függetlenségi népszavazás lehetőségét is, miután Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe.
    Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken már alig burkolt utalást is tett erre, kijelentve: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.
    Sturgeon elődje, Alex Salmond - aki a 2014 szeptemberében tartott, az elszakadást ellenző tábor győzelmével végződött első függetlenségi népszavazás után adta át helyét a jelenlegi skót kormányfőnek, és most a brit parlament alsóházában képviseli skóciai választókörzetét - a minap már az új függetlenségi referendum lehetséges időpontjára is egyenes utalást tett. Az EU-népszavazás kampányának egyik televíziós vitaműsorában kijelentette: Brexit esetén már a kilépés feltételeiről szóló tárgyalások két évben megszabott időszaka alatt meg kellene rendezni az újabb skóciai függetlenségi népszavazást.
    Salmond véleménye szerint ha Skóciát "akarata ellenére kirángatnák az EU-ból", akkor az újabb függetlenségi referendumon a skótok többsége már megszavazná az elszakadást Nagy-Britanniától.
    A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba "az ír sziget egyesítéséről", miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

Lépésben, szertelenül! 2.0 - Gyalogtúra a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából - a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat felhívása

2016. június 20.

Felhívás

 

Sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket, 2 vagy több fős csapatok jelentkezését a Kábítószer-ellenes Világnapjegyében 2016. június 24-én, pénteken immáron második alkalommal megrendezésre kerülő gyalogtúránkra. A túra a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattól (Munkácsy u. 7/a.) indul és ott is ér véget. A túra alatt különböző állomásokon próbálhatják ki a csapatok ügyességüket, leleményességüket, ismereteiket vagy akár tájokozódási képességüket.

 

A túra útvonala: RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat (Munkácsy utca 7/A) – Remete tér (játszótér)– Kerékhegy – Bati-kereszt kilátó – Kerékhegy – Balremete dűlő - RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat (Munkácsy utca 7/A.)

 

Táv: 8,4 km                                            

Szintemelkedés: 172 m

Rajt (nevezés): 8:00-10:00                 

Szintidő: 3,5-4 óra

 

A részvételi szándékot, kérjük június 22, szerda 12:00 óráig az alábbi telefonszámokon vagy e-mail címen jelezzék: 06-74/ 413-037, 06-20/ 991-54-95, e-mail: revszek@tolna.net

 

Kérünk minden túrázót, hogy a kényelmes túrázás érdekében mindenki annak megfelelő cipőt és könnyű ruházatot húzzon, és a melegre való tekintettel fokozottan figyeljen oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre! Fokozottan ügyeljenek a napvédelemre, lehetőség szerint hozzanak magukkal kullancs- és szúnyogriasztót! A túra teljesítéséhez segítséget nyújthat a Gemenc, Szekszárdi-dombság turista térkép.

A túra elsősorban a szekszárdi tanyavilágban illetve helyi védettségű területen zajlik, ezért minden növény, állat és geológiai képződmény gyűjtése TILOS! Fokozott figyelmet kérünk a taposási károk elkerülésére, és szemét se maradjon utánunk.

 

Szervezők:

 

Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, Ifjúsági Unió Szekszárd, Fehérlófia SE, Kórház SE, FITT Fitness

 

Támogató:          Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 

 

Okostelefonos támogatást kap az építőipar

2016. május 25.

Sajtóközlemény

 

Már letölthető az elektronikus építési napló androidos mobilokra fejlesztett változata. Az alkalmazással a felhasználók okostelefonon vihetnek fel napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket a kivitelezés helyszínén, a megrendelők pedig saját készülékükön bárhol, bármikor nyomon követhetik az építkezés fázisait. Az építésügyi fejlesztés a hagyományos E-építési naplóval szinkronban működve, a nyilvános tesztidőszak tapasztalatait felhasználva május 19-től segíti az építőipari szereplőket.

>>>

 

Ne hibázzon! - Szja-bevallási útmutató a neten - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója

2016. május 9.

Május 20-áig már csak néhány napjuk van azoknak, akik még nem készítették el személyijövedelemadó-bevallásukat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a leggyakoribb hibák elkerüléséről és a legfontosabb információkról szóló rövidfilmjét, amit bárki elérhet az interneten: https://youtu.be/Nr7XA_rTaM4

 

 

 

                                                                                                     Mózsik Szilvia

                                                                                                   sajtóreferens, NAV

Május 1-jétől hatályos az Uniós Vámkódex

2016. május 3.

 

Az Európai Unió gazdasági alapját jelentő vámunió jelenlegi szabályozását 2016. május 1-jétől felváltja az Uniós Vámkódex (UVK), amelynek létrehozása főként az adminisztráció csökkentését, az elektronikus vámkörnyezet további fejlesztését, ezekkel együtt pedig az uniós vámhatóságok hatékonyabb feladatellátását szolgálja.

 

Az UVK szerint a vámhatóság és a gazdálkodók közötti kommunikáció elsődlegesenelektronikusan történik. Magyarországon a kiviteli vámeljárások jelenleg is több mint 99%-ban, a behozatali eljárások több mint 98%-ban elektronikusak. Az olyan ügytípusoknál, ahol az elektronikus kapcsolattartás nem vagy csak részben működik, 2020. végéig kell megoldani a teljes elektronizálást, amelynek fejlesztései már megkezdődtek.

 

Az Uniós Vámkódex kialakításánál elsődleges cél volt az egyszerűsítés. Legnagyobb újítás, hogy a korábbihoz képest nagyobb kedvezményt biztosít a jogsértést önként felfedő és a jogszerű állapot helyreállításában együttműködő gazdálkodók számára. Az első kötelezettségszegésnél figyelmeztetés alkalmazható, valamint az ellenőrzés megkezdése előtt önellenőrzést végző gazdálkodó mentesül a bírságtól. A hatósággal együttműködők bírsága akár 50 %-al is csökkenthető.

 

Új elemként jelenik meg a központi vámkezelés, amellyel a társaságok a letelepedési helyük szerinti vámhatóságnál kérhetik a vámkezelést, úgy, hogy az ellenőrzéseket ugyanazon vámhatóság másik szerve, vagy egy másik tagállam vámhatósága végzi. Ezzel egyfajta munkamegosztás alakul ki a tagállamok vámhatóságai között.

 

Az EU 28 tagországa vámhatóságainak feladata a terrorizmus elleni küzdelem, valamennyi EU állampolgár biztonságának és egészségének védelme a hamis termékek, fegyverek, kábítószerek illegális behozatalának megakadályozásával.

 

A nemzeti szabályok megalkotásánál kiemelt szempont volt, hogy a magyar vámigazgatás a többi tagállam vámigazgatásával szemben a lehető legversenyképesebb legyen, oly módon is, hogy a hatékonyabb, eredményesebb és egyszerűbb eljárásokkal biztosítsa a vámjogszabályok betartását és ezzel az Európai Unió saját forrásainak beszedését.

 

 

 

                                                                                                  Mózsik Szilvia

                                                                                                   sajtóreferens

dr. Fischer Sándor újrázott - tisztújító küldöttgyűlést tartott a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2016. június 23.

Négy év után ismét tisztújító küldöttgyűlést tartott a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A szavazások eredményei alapján a köztestület a következő, 2016-2020-as ciklusban az alábbi tisztségviselőkkel működik tovább: 

 

Elnök:                                         Dr. Fischer Sándor

 

Általános alelnök:                      Cziczer János

 

A Kézműves, az Ipari, a Szolgáltató, valamint a Kereskedelmi Tagozat, emellett az Etikai Bizottság és az Ellenőrző Bizottság tisztségviselőinek névsorát ide kattintva érheti el! 

 

GINOP-5.2.4-16 - „Gyakornoki program pályakezdők támogatására” - a KISOSZ felhívása

2016. május 27.

A pályázat alapvetően a foglalkoztatás bővítését és új munkaerő felvételét támogatja, de ehhez  kapcsolódik 25% mértékben eszközberuházás, ingatlan felújítás, ami eddig a mértékig 100%-os vissza nem térítendő támogatást kaphat úgy, hogy 50% mértékű előleg hívható le hozzá.

 

A pályázat célja, hogy a közvetlen munkahelyteremtés mellett a fiatalok által megszerzett szakképesítés hasznosulását segítse a konvergencia régióban. A pályázatot az őket alkalmazó vállalkozások nyújthatják be, ha rendelkeznek legalább egy lezárt üzleti évvel, ebben minimum 1 fő volt a statisztikai létszám, mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülnek. Jogi forma szerint a pályázat alanya lehet kft, kkt, bt, egyéni vállalkozó, egyéni cég is. A program keretében foglalkoztatni kell a felvett fiatalt gyakornokként, és elszámolható mellette a vállalati  kapcsolattartói tevékenység, az adminisztráció, a kötelező nyilvánosság, és a már említettek szerint a munkavégzéshez szükséges eszközök, immateriális javak beszerzése, vagy nem engedélyköteles, vagy építési engedéllyel rendelkező ingatlan beruházás. A gyakornokkal szembeni feltételek között szerepel, hogy ne legyen 25 évnél idősebb, már nem tanul, de szakképesítést szerzett, és a területileg illetékes járási hivatalnál regisztrált. A pályázatban vállalni kell 9 hónapos gyakornoki idő alkalmazását és ennek feléig 4,5 hónap kötelező foglalkoztatást. Pályázni már legalább 1 fő felvétele esetén is lehet, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege 1,9 – 30 MFt, és miután 15Mrd forint áll rendelkezésre, így a várható támogatási kérelmek számát a kiírás 500 – 4500 db-ban állapítja meg.

Az elbírálás egyszerűsített, a pályázatokat folyamatosan értékelik a keret kimerüléséig. A benyújtási határidő 2016. augusztus 1-től 2018. július 31-ig tart.

 

A mi számításaink szerint a pályázati program biztosítja a 9 hónapos foglalkoztatás összes költségét, a szakképesített garantált bérminimum összegétől a bruttó 200.000 Ft-os fizetésig. Ehhez kapcsolódik az összes támogatáshoz 25% eszközbeszerzés vagy ingatlan felújítás, 1% általános rezsiköltség, 0,5% nyilvánosság biztosítása, és a vállalati kapcsolattartó díjazása, azaz a vállalkozás tulajdonosa vagy ügyvezetője is hozzájárulást kap az általa kivett bérhez. A lényeg, hogy a továbbfoglalkoztatás költsége nem haladja meg a vissza nem térítendő támogatással megszerzett eszközt, vagy ingatlan felújítás összegét, ezért a vállalkozás több mint egy évig kvázi ingyen kapja a munkaerőt, megfelelő eszköztervezés esetén még többletjövedelmet is realizálhat. 

 

A folytatásért kattintson ide

A küldöttválasztó tagozati értekezletek időpontjai és helyszínei

2016. május 17.

Kérjük, a további részletekért kattintson! 

Pályázati lehetőség Start-Up vállalkozások számára a Total csoport ENCO Start-UP Tour projektjének keretein belül!

2016. május 5.

A Total Hungary Kft.  a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamra együttműködésével várja olyan magyar start-up vállalkozások jelentkezését, amelyek megfelelnek az alábbi kritériumoknak és indulnának a pályázaton képviselve Magyarországot a Total Csoport által szervezett nemzetközi versenyen Montenegróban 2016. június 8-án. Azon start-up cégek kiválasztása a cél, amelyek valami új, innovatív megoldással tudnak hozzájárulni a Total csoport tevékenységéhez.

>>>