Üdvözöljük a

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

GINOP-5.2.4-16 - „Gyakornoki program pályakezdők támogatására” - a KISOSZ felhívása

2016. május 27.

A pályázat alapvetően a foglalkoztatás bővítését és új munkaerő felvételét támogatja, de ehhez  kapcsolódik 25% mértékben eszközberuházás, ingatlan felújítás, ami eddig a mértékig 100%-os vissza nem térítendő támogatást kaphat úgy, hogy 50% mértékű előleg hívható le hozzá.

 

A pályázat célja, hogy a közvetlen munkahelyteremtés mellett a fiatalok által megszerzett szakképesítés hasznosulását segítse a konvergencia régióban. A pályázatot az őket alkalmazó vállalkozások nyújthatják be, ha rendelkeznek legalább egy lezárt üzleti évvel, ebben minimum 1 fő volt a statisztikai létszám, mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülnek. Jogi forma szerint a pályázat alanya lehet kft, kkt, bt, egyéni vállalkozó, egyéni cég is. A program keretében foglalkoztatni kell a felvett fiatalt gyakornokként, és elszámolható mellette a vállalati  kapcsolattartói tevékenység, az adminisztráció, a kötelező nyilvánosság, és a már említettek szerint a munkavégzéshez szükséges eszközök, immateriális javak beszerzése, vagy nem engedélyköteles, vagy építési engedéllyel rendelkező ingatlan beruházás. A gyakornokkal szembeni feltételek között szerepel, hogy ne legyen 25 évnél idősebb, már nem tanul, de szakképesítést szerzett, és a területileg illetékes járási hivatalnál regisztrált. A pályázatban vállalni kell 9 hónapos gyakornoki idő alkalmazását és ennek feléig 4,5 hónap kötelező foglalkoztatást. Pályázni már legalább 1 fő felvétele esetén is lehet, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege 1,9 – 30 MFt, és miután 15Mrd forint áll rendelkezésre, így a várható támogatási kérelmek számát a kiírás 500 – 4500 db-ban állapítja meg.

Az elbírálás egyszerűsített, a pályázatokat folyamatosan értékelik a keret kimerüléséig. A benyújtási határidő 2016. augusztus 1-től 2018. július 31-ig tart.

 

A mi számításaink szerint a pályázati program biztosítja a 9 hónapos foglalkoztatás összes költségét, a szakképesített garantált bérminimum összegétől a bruttó 200.000 Ft-os fizetésig. Ehhez kapcsolódik az összes támogatáshoz 25% eszközbeszerzés vagy ingatlan felújítás, 1% általános rezsiköltség, 0,5% nyilvánosság biztosítása, és a vállalati kapcsolattartó díjazása, azaz a vállalkozás tulajdonosa vagy ügyvezetője is hozzájárulást kap az általa kivett bérhez. A lényeg, hogy a továbbfoglalkoztatás költsége nem haladja meg a vissza nem térítendő támogatással megszerzett eszközt, vagy ingatlan felújítás összegét, ezért a vállalkozás több mint egy évig kvázi ingyen kapja a munkaerőt, megfelelő eszköztervezés esetén még többletjövedelmet is realizálhat. 

 

A folytatásért kattintson ide

A küldöttválasztó tagozati értekezletek időpontjai és helyszínei

2016. május 17.

Kérjük, a további részletekért kattintson! 

Pályázati lehetőség Start-Up vállalkozások számára a Total csoport ENCO Start-UP Tour projektjének keretein belül!

2016. május 5.

A Total Hungary Kft.  a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamra együttműködésével várja olyan magyar start-up vállalkozások jelentkezését, amelyek megfelelnek az alábbi kritériumoknak és indulnának a pályázaton képviselve Magyarországot a Total Csoport által szervezett nemzetközi versenyen Montenegróban 2016. június 8-án. Azon start-up cégek kiválasztása a cél, amelyek valami új, innovatív megoldással tudnak hozzájárulni a Total csoport tevékenységéhez.

>>>

Üzleti ajánlat

2016. április 28.

Tisztelt Cégvezető!

 

A Thaiföldi Nagykövetség külgazdasági attaséja továbbított nekünk üzleti ajánlatokat, amelyben is magyar cégeket keresnek egészségügy, illetve élelmiszerek terén.

>>>

Online pénztárgép, vasárnapi munkavégzés a kiskereskedelmi szektorban - rendeletmódosítások

2016. április 27.

Tisztelt Olvasó! 

 

A közelmúltban megjelent egy rendeletmódosítás az online pénztárgépekkel kapcsolatban (használat, szervizelés, rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatása stb.). A módosítás részletei a Magyar Közlöny 2016. március 25-i számában találhatók, amelyet a linkre kattintva érhet el:

 

http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/4cf6cbbd3cc11c3f629d0af1716ce7e34e2d6e7e/megtekintes

 

Magyar Közlöny, 2016. március 25., péntek. 64./146. oldal (3992)

 

A Magyar Közlöny 2016. április 15-i számában a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról olvashatnak, az alábbi linken: 

 

http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/be389de1eb712518c895ce9b2947943832cd2407/megtekintes

 

Magyar Közlöny, 2016. április 15., péntek. 2./44. oldal (4606) 

Okostelefonos támogatást kap az építőipar

2016. május 25.

Sajtóközlemény

 

Már letölthető az elektronikus építési napló androidos mobilokra fejlesztett változata. Az alkalmazással a felhasználók okostelefonon vihetnek fel napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket a kivitelezés helyszínén, a megrendelők pedig saját készülékükön bárhol, bármikor nyomon követhetik az építkezés fázisait. Az építésügyi fejlesztés a hagyományos E-építési naplóval szinkronban működve, a nyilvános tesztidőszak tapasztalatait felhasználva május 19-től segíti az építőipari szereplőket.

>>>

 

Ne hibázzon! - Szja-bevallási útmutató a neten - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója

2016. május 9.

Május 20-áig már csak néhány napjuk van azoknak, akik még nem készítették el személyijövedelemadó-bevallásukat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a leggyakoribb hibák elkerüléséről és a legfontosabb információkról szóló rövidfilmjét, amit bárki elérhet az interneten: https://youtu.be/Nr7XA_rTaM4

 

 

 

                                                                                                     Mózsik Szilvia

                                                                                                   sajtóreferens, NAV

Május 1-jétől hatályos az Uniós Vámkódex

2016. május 3.

 

Az Európai Unió gazdasági alapját jelentő vámunió jelenlegi szabályozását 2016. május 1-jétől felváltja az Uniós Vámkódex (UVK), amelynek létrehozása főként az adminisztráció csökkentését, az elektronikus vámkörnyezet további fejlesztését, ezekkel együtt pedig az uniós vámhatóságok hatékonyabb feladatellátását szolgálja.

 

Az UVK szerint a vámhatóság és a gazdálkodók közötti kommunikáció elsődlegesenelektronikusan történik. Magyarországon a kiviteli vámeljárások jelenleg is több mint 99%-ban, a behozatali eljárások több mint 98%-ban elektronikusak. Az olyan ügytípusoknál, ahol az elektronikus kapcsolattartás nem vagy csak részben működik, 2020. végéig kell megoldani a teljes elektronizálást, amelynek fejlesztései már megkezdődtek.

 

Az Uniós Vámkódex kialakításánál elsődleges cél volt az egyszerűsítés. Legnagyobb újítás, hogy a korábbihoz képest nagyobb kedvezményt biztosít a jogsértést önként felfedő és a jogszerű állapot helyreállításában együttműködő gazdálkodók számára. Az első kötelezettségszegésnél figyelmeztetés alkalmazható, valamint az ellenőrzés megkezdése előtt önellenőrzést végző gazdálkodó mentesül a bírságtól. A hatósággal együttműködők bírsága akár 50 %-al is csökkenthető.

 

Új elemként jelenik meg a központi vámkezelés, amellyel a társaságok a letelepedési helyük szerinti vámhatóságnál kérhetik a vámkezelést, úgy, hogy az ellenőrzéseket ugyanazon vámhatóság másik szerve, vagy egy másik tagállam vámhatósága végzi. Ezzel egyfajta munkamegosztás alakul ki a tagállamok vámhatóságai között.

 

Az EU 28 tagországa vámhatóságainak feladata a terrorizmus elleni küzdelem, valamennyi EU állampolgár biztonságának és egészségének védelme a hamis termékek, fegyverek, kábítószerek illegális behozatalának megakadályozásával.

 

A nemzeti szabályok megalkotásánál kiemelt szempont volt, hogy a magyar vámigazgatás a többi tagállam vámigazgatásával szemben a lehető legversenyképesebb legyen, oly módon is, hogy a hatékonyabb, eredményesebb és egyszerűbb eljárásokkal biztosítsa a vámjogszabályok betartását és ezzel az Európai Unió saját forrásainak beszedését.

 

 

 

                                                                                                  Mózsik Szilvia

                                                                                                   sajtóreferens

Pozsonyi-Budapesti Üzletember találkozó

2016. április 28.

Tisztelt Vállalkozás!  

 

Tisztelettel meghívjuk Önt a Pozsonyi Regionális Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében megvalósuló Pozsonyi-Budapesti Üzletember találkozóra. A rendezvény együttműködő partnere a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara.

>>>